geschiedenis
Het is 2008. De toevoer van appels is zo groot dat er niet tegen te eten is. Een deel van de appels is geschikt om appelmoes van te maken, meer dan we zelf op kunnen. De eigen kippen bevalt de eerdere verhuizing van de ene kant van het dorp naar de andere kant erg goed: het aantal eieren neemt hand over hand toe. Collega’s en voorbijgangers horen, proeven én waarderen onze eigen gemaakte jam, perensap, rabarbermoes en nog meer. Het assortiment breidt gestaag uit. In dat najaar wordt de eerste folder uitgegeven met nog veel meer lekkers als appelmoes en haardhout.

Als in 2010 de AGA – een groot fornuis met vier ovens – weer in gebruik wordt genomen breidt het assortiment verder uit met allerlei lekkers als cake en meringues. Kruiden en appelpartjes kunnen voortaan worden gedroogd. Het wordt gewoon steeds leuker om in de keuken te staan.
De oppervlakte van de groentetuin van de Tuinen van ús Doheem verdubbelt in de jaren 2012 t/m 2015 elk jaar. Het is duidelijk te merken dat de belangstelling voor vertrouwd voedsel en vers gemaakte produkten groeiende is. Bij ús Doheem blijft het betaalbaar.

In de jaren '10 komt ook de verkoop van gedroogd haardhout op gang. Hard of Gemengd, het is droog. Het kunnen bezorgen geeft de vraag een flinke duw in de rug. Elk jaar moet in de winterperiode steeds meer hout worden gezaagd, gekloofd en gestapeld. Voor de meest grote en onmogelijke blokken draaien we onze hand niet om. Buiten zijn. Naar de fitnes is niet nodig. Heerlijk!

Met het verstrijken van de jaren doet het ons goed dat we, naast steeds weer nieuwe klanten, een groeiende groep vaste klanten opbouwen. Per seizoen verschilt het assortiment. Elk jaar is weer net even anders.

ús Doheem staat inmiddels alweer een aantal jaren in de zomerperiode op bijzondere markten en evenementen. Vaak in Fryslân (Shantydag, Akkrum | Schrans, Leeuwarden) | Friese Streekmarkt, Oldeberkoop | Boerenstreekmarkt, Woudsend, om maar een paar voorbeelden te noemen), maar ook in Drenthe en Groningen. De verkooptent van ús Doheem krijgt veel positieve belangstelling. In 2020 is de verkooptent verdubbeld, het assortiment uitgebreid met huisgemaakte siropen en het aanbod andermaal uitgebreid, nu met onder meer eigengemaakte kussens en panlappen.

2016 is het jaar van iets nieuws: Huiskamerrestaurant ús Doheem. Met de Tuinen en de Backerij is het het AGA-fornuis een fluitje van een cent om overheerlijke maaltijden klaar te maken. Koken voor groepen tot 30 personen komt geregeld voor. En als het leuk is om te doen, waarom dan niet op kleine schaal wat vaker? In Huiskamerrestaurant ús Doheem kookt in de winterperiode ús Doheem voor een veel kleinere groep. De afgelopen jaren hebben we al vele gasten verwelkomt en niet zelden komen gasten voor een herhaling. In 2021 wordt Huiskamerrestaurant út fan hûs (op locatie) ook mogelijk.
index-02023009.png index-02023008.png index-02001006.png index-02001005.jpg
index-02001004.jpg
ús Doheem
eten & meer van eigen erf
www.usdoheem.nl
deze website is gemaakt door
index-02001007.jpg
© 2014 - heden ús Doheem
index-02023006.png index-02023005.png index-02023004.png index-02023003.png index-02023002.png index-02023001.png